- Senast uppdaterad 2024-05-30 15:08:00
- Ansluten och uppkopplad
- Förutom anslutningsavgiften debiterar vi en månatlig serviceavgift för drift och underhåll av nätet fram till CPE/uttag. Denna månadsavgift är 40 kr/mån för villor och 20 kr/mån för lägenheter.
Senast uppdaterad 2024-05-30 15:01:00 - Fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen, villasamfälligheten eller villaägaren betalar en fast engångsavgift för anslutning till Stadsnätet.
Hushåll och företag betalar tjänsteleverantörerna för de tjänster de väljer i nätet.
Se Beställ tjänst för aktuella tjänster och priser.Senast uppdaterad 2024-05-30 15:02:00 - Vi ansluter fastigheter och villaområden. Är du privatperson bör du bearbeta din hyresvärd eller fastighetsägare, bor du i villasamfällighet eller bostadsrättsförening kontaktar du din styrelse. Är du villägare, titta om ditt villaområde finns med i förteckningen och gör en intresseanmälan.
Läs mer här >
Senast uppdaterad 2015-03-12 12:11:00 - Teknik
- Fastighetsnät byggs med fiber eller datakabel, minst KAT-5E. Kontakta en kunnig entreprenör eller elektriker för att bygga fastighets- eller områdesnät.Senast uppdaterad 2011-03-15 08:10:00
- Ja du kan koppla en router eller switch för att få fler portar, kontakta någon av våra leverantörer som erbjuder installationshjälp, se Beställ tjänst.
Senast uppdaterad 2011-01-19 14:09:00 - En CPE (Residential Gateway) är en speciell typ av stadsnätsswitch som installeras direkt mot stadsnätet.
CPE:n har flera utgångar för olika tjänster som Internet, tv, telefoni och säkerställer och kvalitetssäkrar att du alltid har tillräcklig prestanda för alla de tjänster du använder.
Switchen har många benämningar i branschen, RG, DRG, CPE, mediakonverter, tjänstefördelare, stadsnätsbox m m. Läs mer.
Senast uppdaterad 2015-10-23 09:51:00 - Bredband handlar om hur stora mängder digital information som kan överföras per tidsenhet. Regeringens Bredbandsforum har satt som mål att Sverige ska ha bredband i världsklass och att 98 procent bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet, resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s, och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s.
I det öppna Stadsnätet ansluts de flesta lägenheter och lokaler med 1000 Mbit/s i båda riktningarna, men beroende på vilken tjänst som du väljer kan hastigheten anpassas efter ditt behov.Senast uppdaterad 2024-05-30 15:05:00 - Det innebär att datatrafiken kan strömma med 100 Mbit/s i båda riktningarna, det vill säga både nedströms och uppströms, både när du laddar ner data som när du sänder data. Det kallas ofta för full duplex eller symmetrisk överföring.
Senast uppdaterad 2024-05-30 15:06:00 - TV
- Det finns en typ av TV i Borlänge Stadsnät:
Bredbands-TV som levereras via en datakabel ur någon av portarna på kundens anslutningsbox. Eller så kan man streama via internet.Senast uppdaterad 2024-06-04 09:39:00 - Valfrihetens bredband
- Överföring av ljud, bild, data, TV och programvaror för skilda behov, via snabba digitala nät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen.
Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går det att överföra flera biljarder databitar per sekund. Ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden.Senast uppdaterad 2011-03-15 08:25:00 - Ja, öppna stadsnät är mycket vanligt i Sverige och en viktig del av landets bredbandsinfrastruktur. Det finns över 150 öppna stadsnät som i huvudsak fungerar på liknande sätt som vårt. Vi är sammankopplade och samarbetar på många områden, inte minst när det gäller att få många och bra tjänster i näten.
Senast uppdaterad 2010-10-04 15:45:00 - När du ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga surfar in (ansluter) till din dator utifrån är det viktigt att du har hög säkerhet.
Att vara ansluten till ett stort nätverk, som stadsnätet och Internet, innebär att man ständigt utsätter sig för säkerhetsrisker av olika slag. Det bästa sättet att undvika olägenheter är att skaffa sig kunskap om de säkerhetsrisker som finns. Nedan kan du läsa om vilka åtgärder du kan vidta för att undvika att göra de vanligaste misstagen.
Användarnamn och lösenord
Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Lämna aldrig ut dem till någon.
Delade kataloger
Dela inte ut kataloger om du inte är helt säker på hur det fungerar. I värsta fall kan du ge helt främmande människor tillgång till dina filer.
Stäng av datorn
När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta sig till den. Stäng därför av datorn när du inte använder den. På så sätt kan du förhindra att obehöriga tar sig in i ditt system.
Du är inte anonym
Tänk på att du inte är anonym på Internet. Allting du gör registreras i olika loggböcker.
Egen brandvägg för ökad säkerhet
Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga får tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk som Stadsnät och Internet. En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik. Alla som har en fast anslutning till ett nätverk bör därför ha någon form av brandvägg.
Mer om säkerhet, Surfa Lugnt
Testa din dators säkerhet Testa datorn (PTS)
Testa hur starkt ditt lösenord är Testa lösenord (PTS)
Skapa ett lösenord Safepasswd
Senast uppdaterad 2010-10-04 15:45:00 - De flesta bredbandsleverantörer på den svenska marknaden erbjuder en monopolistisk lösning. Det vill säga, leverantören är operatör och den som tillhandahåller tjänsterna i nätet. Slutkunden får vackert finna sig i de tjänster som operatören väljer att erbjuda. Han är kungen i nätet.
Ofta lockar dessa leverantörer med ett till synes lågt och fördelaktigt inträdespris, men inget är gratis, de tar igen det på en lång bindningstid.
Det är vad vi kallar för att vara inlåst.
I det öppna stadsnätet är det annorlunda. Man betalar för anslutningen utan bindningstid och får tillgång till ett öppet nät med full konkurrens. Nätägaren erbjuder normalt inga, eller marginella tjänster, medan det är fritt fram för både små och stora leverantörer att erbjuda tjänster. Slutkunden har all valfrihet och är kung i det öppna nätet där tjänsterna har korta eller inga bindningstider.Senast uppdaterad 2010-10-13 10:30:00 - Milstolparna i att bli tjänsteleverantör, det vill säga att få ett "innerspår" till marknaden i Stadsnätet, är
- Teckna samarbetsavtal med Stadsnätet och definiera tjänsten
- Definiera en tidpunkt för försäljningsstart
- Definiera en tidpunkt för leveransstart - när första leverans är möjlig
Vi har en tydlig avtalsprocess
Processen för att teckna samarbetsavtal vill vi gärna driva tids- och kostnadseffektivt. Då handlar det mycket om att klargöra varandras förväntningar och förutsättningar för en lyckosam tjänsteförsäljning. Samarbetet innebär att vi gör "en resa" tillsammans. Vi sitter så att säga i samma båt - båda parter vinner på att det går bra med tjänsteförsäljningen.
Efter samarbetsavtal vidtar sedan en särskild "kom-i-gång-process" för försäljningsstart och leveransstart. Du kommer att få draghjälp i din marknadsföring och kan marknadsföra och leverera din tjänst via Stadsnätet.
Kontakta oss så berättar vi mer.
Leverera i flera Stadsnät?
Vi samverkar med andra öppna stadsnät via den nationella knutpunkten Stadsnätsfabriken. Alla tjänsteleverantörer som vill leverera i ett eller flera nät loggar in i Stadsnätsfabrikens Tjänstekanon och administrerar och skjuter ut sin tjänsteinformation till alla stadsnätswebbar. Enkelt och smidigt.
www.stadsnatsfabriken.se
Senast uppdaterad 2010-10-04 15:45:00
Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om stadsnätet och våra tjänster,